Kolači i poslastice
Ahmedije
Potrebno: 5 jaja22 kašike šećera15 kašika ulja1 l mlijeka2 kašike kakaaprašak za pecivovanilin šećer100 gr šećera u prahu100 gr kokosovog brašna1 puterbrašno ili gustinNacin pripreme: (krema): 10 kašika brašna ili gustina izmiješati sa 10 kašika šećera. U šerpu staviti malo više od ½ l mlijeka i pustiti da vrije. U kipuće mlijeko postepeno sipati smjesu brašna i šećera (pomiješanu sa ostatkom mlijeka), pazeći pri tome da se smjesa ne zgrudva. Ohladiti, a zatim dodati 100 gr šećera u prahu i vanilin šećer. Sve skupa mikserom izmiješati i ujednačiti.Tijesto napraviti od 5 jaja, 12 kašika šećera, 15 kašika ulja, 6 kašika mlijeka, 15-20 kašika brašna, 2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo. Ispeći tijesto i ohladiti. Vaditi krugove čašom, svaki krug presijeći napola i filovati kremom. Poklopiti drugom polovinom kruga, te premazati okolo kolačić ali izostaviti gornji dio. Premazane kolačiće pažljivo uvaljati u kokos brašno. Redati po tacni. Gornji suhi dio premazati mermeladom od drijenova ili bilo kojom crvenom mermeladom ili džemom.
Bajadera
Potrebno:25 dag šećera 8 kasika vode 25 dag margarina 35 dag mljevenog keksa 15 dag mljevenih oraha 5 dag čokolade za glazuru kasika kakaa 2 kasike ruma 1 oblatnaNacin pripreme:Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, keks i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade.
Baklava (od oraha)
Potrebno: 1 kg brašna25 dkg maslaca1,5 dkg šećera80 dkg mljevenih oraha1 limunNacin pripreme: Od ove količine brašna razvucite jufke. Posušite ih. Nemojte sve orahe samljeti, nego ih nešto sitnije istucajte. Dobro pomastite tepsiju i složite 4-5 jufki te ih pospite smjesom od oraha i šećera. Tako radite dok ne utrošite materijal. Na gornji sloj stavite maslac. Baklavu izrežite i pecite. Za to vrijeme pripremite agdu na sljedeći način: U lonac stavite 1 kg šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne. Toplim zaljevom prelijte pečenu baklavu.
Banane prelivene cokoladom
Potrebno:4 banane 5 kasike maslaca 5 kasika šećera 1/4 l slatkog vrhnjavanilija 50 g čokoladeNacin pripreme:Banane raspolovljene po dužini pirjati na 3 kasike maslaca i dodati im 3 žlice šećera. Kad požute složiti ih na tanjir, prekriti sa tučenim vrhnjem kojem je dodana vanilija zatim preliti rastopljenom čokoladom, kojoj smo dodali 2 kasike maslaca, pa sve dobro ohladiti.
Bosanski lokum
Potrebno: 4-5 jaja4-5 kašika mineralne vode4-5 kašika sitnog šećeramalo brašnaNacin pripreme: Umutite jaja, te uspite šećer i mineralnu vodu. Dobro umutite. Dodajte toliko brašna da smjesa bude tako gusta da se može držati u ruci. Oblikujte od smjese lokume dužine 7-10 cm. Tepsiju pomastite, pospite brašnom i stavite lokume da se peku. Kad su gotovi uvaljajte ih u šećer u prahu. [21.05.2003 15:10 - ]
Cokoladni puding sa pahuljama
Potrebno : - 125 g cokolade za kuhanje, 6 belanaca- 500 ml mlijeka, 100 g secara, 6 zumanaca- 8 malih puslicaIzlomiti cokoladu i staviti je u ciniju, a zatim je otopiti na pari. Za to vrijeme mikserom cvrsto umutiti bjelance. Sipati mlijeko u malo siru serpu i staviti na sporet da provri. Kasikom izvaditi 4 knedle od bjelanca i spustiti u provrelo mlijeko. Ostaviti da vri oko 5 minuta. Zatim svaku knedlu okrenuti rupicastom kasikom i ponovo prokuhati oko 5 minuta. Zatim ih izvaditi na kuhinjski papir i ostaviti da se ocijede. Skloniti mlijeko u stranu i ostaviti da se sve prohladi. Izvaditi cokoladu i mijesajuci dodavati zumance i 50 g secera. Lagano naliti mlijeko. Staviti na paru i neprestano mijesati dok se ne stegne. Puding podijeliti na cetiri case, pa ostaviti oko 1 sat da se hladi. Na puding staviti jednu knedlicu od bjelanaca i 2 puslice. Preostali secer staviti u lonac i napraviti karamel. U tankom mlazu ga preliti preko knedlica od bjelanaca. [30.05.2003 14:08 - ]
Domace krofne
Potrebno :- 500 g brasna, 40 g secera- kesica vanilin secera, kora od limuna- kockica kvasca, 200 ml mlakog mlijeka- 2 jajeta, 1 zumance, 100 razmeksalog maslaca- 200 g dzema od kajsija, 1 kasika ulja za pecenje- 150 g secera u prahuUsuti u ciniju brasno, secer, vanilin secer, koru od limuna. Kvasac izdrobiti u mlakom mlijeku i rastopiti. Kvasac sa mlijekom, jaja, zumance i maslac dodati brasnu. Mikserom umutiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti 30 minuta da naraste. Zatim jos jednom dobro premijesiti tijesto na dasci posutoj brasnom razvuci da bude debljine 5 mm. Na jednoj polovini tijesta iscrtati krugove, precnika oko 6 cm. Na svaki krug staviti kasicicu dzema od kajsija. Drugu polovinu tijesta prebaciti preko prve. Oko gomilica sa dzemom izvaditi krugove precnika 6 cm. Ivice cvrsto pritisnuti. Ostalo tijesto ponovo razviti i ponoviti cijeli postupak. Krofne staviti na pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti oko 15 minuta da narastu. U medjuvremenu zagrijati ulje u fritezi ili vecoj serpi, pa u nju spustati po pet krofni i prziti ih po 5 minuta dok ne dobiju zlatnozutu boju. Rupicastom kasikom vaditi iz masti. Dok su tople valjati ih u secer.
Gurabije
Potrebno: 1 kg mekog brašna20 dkg šećera1 dl mlijeka2 jaja20 dkg masla1 vrećica vanilin šećeraNacin pripreme: U posudu stavite maslo i jaja. Sve umutie. Ulijte mlijeko i ponovo mutite dodajući šećer. Na kraju umiješajte brašno. Od tijesta veličine dlana oblikujte gurabije i slažite u pomašćenu tepsiju posutu brašnom. Ispečene gurabije nemojte vaditi dok se ne ohlade.
Halva
Potrebno: 100 gr puterapola čaše uljaorasi½ kg šećerabrašnovodaNacin pripreme: Zagrijati puter i ulje u šerpi i postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje (da bude gušća masa). Kada masa dobije tamno-karamel boju, zalijeva se postešeno sa šerbetom od pola kg šećera i 2-3 šolje vode, opet uz neprestano miješanje na kraju šporeta. Halva treba biti srednje mehka, jer se ona stvrdne kad se ohladi. Vadi se na tanjire kašikom i posipa orasima.
Hurmašice
Potrebno: 50 dkg brašna50 dkg maslaca2 dl kiselog mlijeka2 jaja60 dkg šećera2 limuna3 klinčića10 dkg orahaNacin pripreme: Umiješajte u posudu maslac, dodajte kiselo mlijeko i dva žumanjka. Sve dobro umutite. Dodajte u masu brašno. Izradite tijesto. Na krupniju stranu ribeža nanesite tijesto i oblikujte hurmašice. U sredinu stavljajte orah. Prije nego što ih stavite u tepsiju pospite ih brašnom. Pecite na jakoj vatri 30 minuta. Pečene zalijte agdom i ohladite.
Jabukovača
Potrebno: za jufke: 30 dkg brašna, 1 jaje, 1 kašika ulja, malo soliza nadjev: 1 kg kiselkastih jabuka10 dkg maslaca7-8 dkg tirita ili mrvica10 dkg grožđica10 dkg orahovih jezgri20 dkg šećeracimet u prahumasnoća za pečenjeNacin pripreme: Od gore navedenih sastojaka napravite jufku. Razvijte je na stolu, prepolovite i ostavite neka se malo prosuši dok vi pripremite nadjev. Izribajte jabuke, isjeckajte orahe i ispržite tirit. Na prepolovljene jufke stavljajte po sredini malo tirita, pa jabuka, šećera, grožđica, oraha i cimeta. Prije nadijevanja jufke morate poprskati otopljenim maslacem. Pomoću stolnjaka jufke uvijte u gužve, izrežite i poslažite u namašćenu tepsiju. Začinite je maslacem i pecite.
Jagode s dinjom
Sastojci 50 dag jagoda 50 - 70 dag slatke dinje Priprema Raspolovite dinju, očistite sjemenke, a meso izdubite kašikom. Meso usitnite mikserom da dobijete rijetku kremu. Hladite u hladnjaku barem jedan sat. U čaše za sladoled stavite "kremu" pa na nju slažite cijele jagode. [25.06.2003 14:28 - ]
Kadaif
Potrebno: 50 dkg mekog brašna25 dkg oštrog brašna3 jaja30 dkg mljevenih oraha ili badema50 dkg šećera15 dkg maslaca1 limun1 štapić vanilijesoNacin pripreme: Stavite u brašno žumanjke i malo soli te zamijesite tijesto. Ostavite da se malo odmori. Od tijesta napravite tanke kore koje se moraju prosušiti. Savijte ih i izrežite tanke rezance. Obarite ih u posoljenoj vodi. Kadaif ocijedite i razastrite po stolnjaku da se osuši. Od oraha, malo šećera i pola količine maslaca napravite masu koju ćete posipati po kadaifu. U pomašćenu tepsiju stavljajte sloj kadifa pa sloj nadjeva sve dok ne utrošite materijal. Na vrhu mora biti kadaif koji premažete maslacem. Stavite da se peče, a za to vrijeme napravite agdu (ni rijetku ni pregustu). Zalijte pečeni kadaif i ponovo vratite u rernu da se zapeče. Najbolje ga je ostaviti da prenoći pa služiti sutradan. Kadaif spremajte u dubokoj tepsiji i nemojte ga prskati.
Kajmak baklava
Potrebno: jufke napravljene uz dodatak 1 žumanceta; za nadjev: 4 jaja4 kašike meda30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka)10 dkg bademaza agdu: 70-100 dkg šećeralimunov sokNacin pripreme: Umutite žumanca, umiješajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe. U namašćenu tepsiju složite 4 kore, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite nadjev. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri. Za to vrijeme napravite agdu: Stavite šećer u vodu,ali tako da bude uronjen 1-2 cm i kuhajte. Pečenu baklavu izražite na kocke ili rombove, zalijte toplom agdom i vratite u rernu. Tu neka ostane do jutra.
Kolac od limuna
Potrebno :- 200 g keksa, 80 g maslaca- 5 limuna, 3 jaja, 100 g secera- 50 g gustina, 400 ml mlijeka, 400 ml slaga- 2 pakovanja ucvrscivaca za slag, 50 g secera u prahu- na vrh noza soliKeks izlomiti, a zatim pomijesati sa predhodno otopljenim maslacem. Pleh za kolace obloziti papirom za pecenje. Preliti masom od maslaca i keksa, dobro utisnuti masu i ostaviti 1 sat da se ohladi. Oprati zeleni limun, a zatim oljustiti koru i iscijediti sok. Razdvojiti zumanca od bjelanaca. Pjenasto umutiti zumance, secer, gustin, koru od limuna i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka skuhati i dodati smjesi od zumanca uz neprestalno mijesanje ostaviti da prokljuca, a onda kuhati sve dok krem ne postane gust. Sipati sok od limuna i nastaviti sa kuhanjem jos pola minuta. Ostaviti krem da se ohladi uz povremeno mijesanje. Cvrsto umutiti slag i dodati ucvrscivac i secer u prahu. Spojiti sa kremom. Bjelanca i so umutiti i polako dodavati kremu. Krem preliti ravnomjerno preko keksa i maslaca, a zatim kolac hladiti dva sata. Po ukusu na kraju ukrasiti koluticima zelenog limuna ili listovoma mente. [30.05.2003 13:52 - ]
Kolac sa sirom i makom
Potrebno :- 200 g brasna, 120 g maslaca- 70 g secera, prstohvat soli, 1 jajeZa masu sa sirom: - 4 jaja, 1 kg svapskog sira, 125 ml kisele pavlake- 200 g secera, kasika ruma, 80 g suhog grozdja- 20 g gustina, kesica maka, vrlo malo soliOd brasna, maslaca, secera, soli i jajeta zamijesiti glatko tijesto i uviti ga u foliju i hladiti pola sata. Podmazati kalup obloziti ga tijestom, praveci ivicu od oko 4 cm. Staviti na hladno. Odvojiti zumanca od bjelanaca. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Svapski sir propustiti kroz sito u jednu vanglu. Dodati kiselu pavlaku, secer i zumanca, a zatim i rum pa promijesati. Suho grozdje pomijesati sa gustinom, pa dodati i mak. Bjelanca cvrsto ulupati sa solju. Od toga odvojiti 4 kasike i dodati masi od sira. Na kraju dodati preostali snijeg od bjelanaca. Masu usuti u kalup oblozen tijestom, poravnati i peci u rerni oko 60 minuta. Ohladiti u kalupu, izruciti na resetku i sacekati da se dobro ohladi. Staviti kolac na tanjir.
Kolač od višanja sa pudingom
Sastojci:250g šećera300g višanja2 pudinga od vanile1 kutija piškotakesica šlagaPriprema:Ušpinovati 1dl vode sa 250g šećera. Dodati ocijeđene višnje i 2 pudinga od vanilije izmješana sa 5 dl vode. Ovaj krem preliti preko poredanog keksa u dubljoj činiji. Odozgo staviti ulupani šlag. [30.06.2003 16:56 - ]
Krem sa kruskama i cimetom
Potrebno :- 100 g cokolade, 200 g cokoladnog preliva- 250 ml slatke pavlake, 4 kasike likera od krusaka- kruska, 250 ml bijelog vina, sipka cimeta- kasika sjeckanih pistacija, listic nane za garniranjeIzdrobiti cokoladu i otopiti je u loncu zajedno sa pavlakom i uz stalno mijesanje. Umijesati liker od kruske. Masu usuti u jednu ciniju i ostaviti da se hladi oko sest sati. Krusku oljustiti, presjeci na osam dijelova i izvaditi sjeme. U jedan lonac sipati vino, staviti sipku cimeta i staviti da prokuha. U tome oko 5 minuta prokuhati komade kruske. Ostaviti da se hlade. Cokoladnu masu pjenasto umutiti rucnim mikserom. Krem sipati u kesu sa spricem za torte sa velikim otvorom u obliku zvijezde. Kremom dekorisati 4 case za krem. Dobro ocijediti kruske i rasporediti ih po kremu. Posuti sjeckanim pistacijama. Oprati nanu i i ukrasiti desert.
Margitine kocke
Sastojci:6 bjelanaca200g šećera2 kašike brašna200g mljevenih orahaza fil: 6 žumanaca250g putera100g čokolade2 kašike rumaPriprema:Ulupati bjelanca, dodati uz lupanje 200g šećera, 2 kašike brašna i mljevene orahe. Peći na laganoj vatri u emajliranom plehu podmazanom margarinom i posutim sa malo brašna. Ohladiti i ostaviti u plehu. Skuhati fil: 6 žumanaca, 250g putera, 100g čokolade i 2 kašike ruma kuhati uz miješanje na pari. Kad se zgusne, toplo preliti preko tijesta. Kad se ohladi sjeći kocke.
Palačinke sa orasima i mlekom
Sastojci:Ispečene palačinke (količina po želji)džem od šipka200g oraha14kašika šećera1 litar mlekaPriprema:Ispečene palačinke premazati džemom, svaku posuti sa malo oraha i šećera, uviti u rolnu, redati u sud i svaki red ponovo posuti orasima. Preliti mlijekom zaslađenim sa 8 kašika šećera i zapeći u rerni.
Ružice
Potrebno: 30 dkg brašna12 dkg maslaca10 dkg oraha2,5 dkg grožđica40 dkg šećera½ l vode¼ l ulja1 jajepola limunaNacin pripreme: Od prosijanog brašna, ulja, jajeta, malo soli i ¾ predviđene vode zamijesite tijesto. Razdijelite ga na 4 dijela i ostavite da se odmori. Od loptica razvijte 4 jufke, pospite ih gustinom i složite jednu na drugu. Razvijene jufke poprskajte rastopljenim maslacem, pospite sjeckanim orasima i grožđicama. Srolajte na oklagiju, izvucite je i sjecite ružice široke 2 cm. Agdu skuhajte od preostale vode, šećera i limunovog soka, prelijte preko pečenih ružica i ostavite da se hlade. [21.05.2003 14:54 - ]
Ružice
Potrebno: 30 dkg brašna, 12 dkg maslaca, 10 dkg oraha, 2,5 dkg grožđica, 40 dkg šećera, ½ l vode, ¼ l ulja, 1 jaje, pola limunaNacin pripreme: Od prosijanog brašna, ulja, jajeta, malo soli i ¾ predviđene vode zamijesite tijesto. Razdijelite ga na 4 dijela i ostavite da se odmori. Od loptica razvijte 4 jufke, pospite ih gustinom i složite jednu na drugu. Razvijene jufke poprskajte rastopljenim maslacem, pospite sjeckanim orasima i grožđicama. Srolajte na oklagiju, izvucite je i sjecite ružice široke 2 cm. Agdu skuhajte od preostale vode, šećera i limunovog soka, prelijte preko pečenih ružica i ostavite da se hlade.
Sladoled od oraha sa grejfrutom
Potrebno :- 50 g oraha, 60 g secera, 3 zumanceta- 100 g meda, 40 ml likera od oraha- 300 ml pavlake, 2 crvena grejfrutaProprziti orahe u jednoj posudi, na nizoj temperaturi i posuti ih sa 20 g secera i napraviti karamel. Zatim karamel izvaditi iz posude, ohladiti orahe i sitno ih isjeckati. Zumance i secer sipati u jednu ciniju i na pari pjenasto umutiti. U tu masu postepeno dodavati med. Skloniti ciniju sa sporeta i masu mjesati dok se potpuno ne ohladi. Zatim dodati karamelizirane orahe i liker od oraha. Cvrsto ulupati slatku pavlaku i dodati je ovoj masi. Zatim masu od oraha staviti u zamrzivac da se hladi najmanje tri sata dok se dobro ne stegne. Sa grejfruta skinuti debeo sloj kore, zajedno sa bijelim slojem. Sa kriski skinuti tanku podkozicu, a sok sacuvati. Sladoled podeliti u tanjirice i garnirati isjecenim kriskama grejfruta. [30.05.2003 14:13 - ]
Slatka lazanja sa vocem
Potrebno :- po 50 g suhih kajsija i grozdja- 2 kasike limunovog soka- 2 kesice pudinga od vanile, 600 ml mlijeka- sok i kora od narandze, 2 kasike meda- 150 g tijesta za lazanje, jabuka- kruska, banana, 50 g badema, secer u prahuOljustiti jabuku, krusku, izvaditi sjeme, pa plod isjeci na kocke. Isjeci i kajsije. Oljustiti banane i isjeci ih na kolutove. Sve izmijesati sa suhim grozdjem i sokom od limuna. Od pudinga i mlijeka napraviti sos. Dodati sok i koru od narandze i med. Polovinu pripremljenog sosa usuti u voce. Zagrijati rernu na 190 stepeni. Podmazati cetvrtast pleh i naizmjenicno redati voce i lazanje. Zavrsiti sa lazanjom i preliti preostalim sosom. Treba pokriti cijelu povrsinu. Peci jos oko 35 minuta. Zatim posuti listicima badema i peci jos oko 10 minuta. Posuti secerom u prahu. [30.05.2003 14:18 - ]
Sutlijaš
Potrebno: 1 litar mlijeka15 dkg riže15 dkg sitnog šećera3 klinčićavanilin šećerNacin pripreme: U mlijeko ulijte ¼ l vode, dodajte šećer i prokuhajte. Dodajte rižu. Kada je kuhana, ubacite klinčiće i kuhajte dok se ne zgusne. Izručite u zdjelice, pospite vanilin šećerom i služite. [21.05.2003 14:26 - ]
Tufahije
Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi uz dodatak limuna. Umutite maslac, dodajte mljevene bademe ili orahe, malo mljevene kafe i umućen bjelanjak te napravite ujednačenu smjesu. Nadjevom punite jabuke. Prelijte ih agdom i ukrasite šlagom na koji ćete staviti višnju ili trešnju. Služite hladne. [21.05.2003 14:52 - ]
Tulumbe
Potrebno: 50 dkg brašna, 5 jaja, 1 litar mlijeka, 1 šoljica ulja, so, šećerZa agdu: 1,5 kg šećera, ½ litre vode, 2 limunaNacin pripreme: U posudi skuhajte mlijeko sa šećerom i malo soli. Kada prokuha umiješajte brašno. Vratite na vatru i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Jaja posebno umutite i dodajte u ovu masu. Štrcaljkom pravite tulumbe dužine 6 cm. Pržite ih u puno masnoće i još vruće stavljajte u ohlađenu agdu. Ukrasite kriškama limuna.
Turske kape
Potrebno: (1 tijesto): 2 jajeta2 fildžana ulja2 fildžana mlijeka2 kašike šećera1 kašika germe100 gr kokosovog brašna(2 tijesto): 2 jajeta2 fildžana ulja2 fildžana mlijeka2 kašike šećera1 kašika germe5 kašika kakaaBrašna po potrebi za oba tijestaZa zaljev: 1,5 kg šećeravode da prekrije šećerNacin pripreme: Uzeti dvije posude i svako tijesto posebno napraviti. U mlako mlijeko staviti germu. Kada se germa malo otopi, dodati ulje, šećer i jaja pa miješati. Zatim dodati u jednu posudu vrećicu kokosovog brašna, a u drugu kakao. Dodati i u jednu i u drugu posudu brašna koliko je potrebno da se tijesto odvaja od posude. Prekriti posude salvetom i pustiti da nadođe tijesto.Na dasku za razvijanje staviti posude i otkidati posebno komadić bijelog i komadić tamnog tijesta. Napraviti loptice malo veće od oraha, zatim ih rukom na dasci izvaljati na dužinu 20–25 cm, debljine kao olovka. Položimo bijelo i tamno tijesto jedno pored drugog i uvijemo ga, te smotamo kao đevrek. Redamo u tepsiju. Kada se ispeku zaliti ih vrućom agdom. [21.05.2003 15:05 - ]
Vareno žito
Potrebno: 25 dkg pšenice25 dkg oraha10 dkg meda15 dkg šećera50 g maslacaNacin pripreme: Operite pšenicu i izručite je u lonac u koji dodajte vodu i šećer. Kuhajte 2 sata. Procijedite. Jedan dio stavite u plitku tepsiju, premažite medom i pospite orasima. Odozgo stavite ostatak pšenice, pomastite i zapecite. Kada je gotovo i ohlađeno, pospite orasima. [21.05.2003 15:12 - ]
Zerde
Potrebno: (za 4 tanjira): 24 dkg riže12 dkg meda (ili pola meda, a pola šećera)oko litru vode10 dkg isjeckanih ili mljevenih badema4 klinčićamalo cimeta i šafranaNacin pripreme: Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran i klinčić. Kada je riža skuhana, zerde se sipa u tanjire, te posipa bademima i cimetom. Umjesto cimeta u prahu, može se u toku kuhanja dodati malo cimeta u kori. Servira se hladno. [21.05.2003 14:24 - ]
Čokoladne kakao kocke
Potrebno:8 kasika vode30 dag šećera10 dag čokolade3 kasike kakaa1 margarin1-2 kasike ruma6 jaja1/2 šoljice šećera1/2 šoljice brašna1 prašak za pecivoNacin pripreme:Na laganoj vatri otopiti vodu, 30 dag šećera, čokoladu, kakao, margarin, rum. Smiksati jaja, 1/2 šoljice šećera, brašno, prašak za pecivo i u tu smiksanu smjesu doliti prije otopljenu smjesu. Sve zajedno dobro izmiksati i staviti peći na 180 stepeni. Kad je kolač gotov preliti ga glazurom od čokolade. [21.05.2003 13:44 - ]
Torte
Cokoladna torta sa bananama
Potrebno :- 1 1/2 kasicica zelatina u prahu, 450 g jogurta od banane- 20 ml likera od banane, 6 banana, srz sipke od banane- 400 ml slatke pavlake, 3 cokoladne kore za tortu- 400 ml slatke pavlake, 30 g secera, 50 g przenih listica badema- 12 tresanja, 20 g strugane cokoladeDonju koru staviti u pleh za tortu sa prstenom. Razmutiti zelatin, dodati jogurt, liker i srz od vanilije. Banane oljustiti i isjeci na kolutove, pa njima obloziti donju koru. Rastopljeni zelatin umijesati u krem od jogurta i ohladiti. Cim krem pocne da se zgusnjava, ulupati pavlaku i polako je dodati masi. Polovinom mase premazati donju koru. Preko nje staviti drugu koru i premazati je kremom. Zatim staviti trecu koru i pritisnuti je. Hladiti 3 sata. Cvrsto ulupati slatku pavlaku sa secerom, a zatim pazljvo skinuti prsten sa pleha i polovinom pavlake svuda okolo premazati tortu. Preostalu pavlaku usuti u spric pa na njoj napraviti 12 gomilica. Sa strane garnirati tortu tanko isjecenim listicima badema. Odozgo posuti izrendanu cokoladu i ukrasiti tresnjama. [30.05.2003 13:56 - ]
Snježna torta
Potrebno: 25 dag maslaca20 dag šećera4 jaja15 dag lješnjaka20 dag badema10 dag pistacija1/2 praška za pecivočokoladna ocaklinaZa ukrase:1 kg šećera1 vanilin šećerušećereno svježe voćeNacin pripreme: Ispržite lješnjake. Kad se ohlade zajedno sa bademima i pistacijama dvaput ih sameljite. Istucite mikserom žumanjke sa šećerom, pa primiješajte omekšali maslac, a zatim redom lješnjake, bademe, pistacije i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pecite 40 minuta u pećnici, zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Ohlađenu tortu (ne stavlja se nadjev)prelijte caklinom. Kad se stvrdne na torti načinite "snježni pejzaž".Promiješajte 1 kg šećera s vanilin šećerom, pa pomalo dodavajte 1 dl vode, čvrsto miješajući kuhačom. Morate dobiti vlažnu smjesu a ne otopljeni šećer. Nanesite na tortu, pa ukrasite svježim i ušećerenim voćem. [21.05.2003 13:50 - ]
Srce torta
Potrebno :- 300 g smrznutog lisnatog tijesta- 500 g tresanja u tegli, 4 kasike secera- kasicica cimeta, kasika gustina, kesica zelatina- litar pavlake, kesica vanilin secera, 2 kasike zelea od ribizli- 100 rendanog proprzenog badema, 150 g marcipana- crvena jestiva boja, 100 g secera u prahu, 2 kasike soka od tresanjaOdmznuti tijesto, ocijediti tresnje i sacuvati sok. Oko 7 minuta kuhati voce sa 125 ml soka od tresanja, 2 kasike secera i cimetom. Izmijesati gustin i vodu i dodati kompotu, kratko prokuhati pa ohladiti. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Razviti tijesto, isjeci radlom 3 kruga precnika 25 cm i svaki krug peci 10 minuta. Razmutiti zelatin, cvrsto umutiti pavlaku sa dvije kasike secera i vanilinim secerom. Razmucen zelatin dodati u pavlaku. Kompot rasporediti po prvoj kori i tanko premazati pavlakom. Staviti odozgo drugu koru i premazati je debelim slojem pavlake.Trecu koru premazati zeleom. Tortu odozgo premazati pavlakom i ukrasiti, a ivice posuti listicima badema. Marcipan pomijesati sa bojom, razviti i vaditi modlom srca. Izmijesati secer u prahu sa sokom od tresanja i usuti u spric. Time ukrasiti srca i staviti ih na tortu. [30.05.2003 14:33 - ]
Torta od trešanja
Potrebno: 18 dag mekog brašna 5 dag oštrog brašna 10 dag margarina10 dag šećera 2 jaja1.5 dl mlijeka40 dag trešanjanaribana korica 1 limunaprasak za pecivo 1 vrećica vanilin šećerasoNacin pripreme:Pomiješajte jaja sa šećerom, malo soli i koricom limuna. Tucite dok ne dobijete pjenastu žutu masu, postupno dodavajte brašno, prasak za pecivo, vanilin šećer, otopljeni margarin i mlako mlijeko. Miješajte dok ne dobijete gustu kremu. Pola količine trešanja uvaljajte u brašno, dodajte smjesi i ulijte u oblik. Na površinu rasporedite preostale trešnje tako da malo urone u smjesu. Stavite peci u zagrijanu pećnicu na 180 c i pecite 45 min. Pospite šećerom u prahu. [21.05.2003 13:47 - ]
Torta s kokosom
Potrebno :- 2 kesice zelatina u prahu, 500 g svapskog sira- 100 g secera, 300 ml soka od crvenih narandzi- 40 ml likera od crvenih narandzi, prstohvat cimeta- 400 ml pavlake, 30 g narendane cokolade- svetla kora precnika 24 cm- 200 g kokosovog orahaOvalnu ciniju obloziti providnom folijom (precnika 24 cm). Rastopiti zelatin prema uputstvu sa kesice. Izmijesati svapski sir, secer, sok od crvenih narandzi, liker, cimet. Rastopljen zelatin sipati u tankom mlazu u krem. Cvrsto ulupati slatku pavlaku. Sa rendanom cokoladom dodati kremu i sipati u kalup. Odozgo staviti koru i malo je pritisnuti. Ostaviti u frizideru oko 4 sata. Rernu zagrijaeti na 200 stepeni. Kokosov orah isjeci na tanke kolutove. Staviti isjecen kokos u pleh oblozen pek papirom. Hrskavo ih ispeci u rerni uz stalno mijesanje dok ne dobiju zlatnozutu boju. Tortu staviti na ravnu tacnu i pazljivo skinuti foliju. Cvrsto ulupati slatku pavlaku sa vanilinim secerom pa premazati tortu. Posuti rendanim kokosom i kakaom. [30.05.2003 14:21 - ]
Torta sa cokoladom i pomorandzama
Potrebno :- 4 jajeta, 130 g secera, paketic vanilin secera- kasika strugane kore od narandze, 100 g brasna- malo cimeta, 2 kasicice praska za pecivo- 50 g gustina, kasika kakaoaZa fil: 6-7 narandzi, paketic krema od cokolade- 400 ml slatke pavlake, kasicica strugane kore od narandze- 25 g preliva od cokolade, 200 ml slatke pavlakeRernu zagrijati na 180 stepeni. Dno pleha obloziti peki papirom. Jaja sa cetiri kasike vrele vode mutiti mikserom oko 1 minut. Izmijesati secer, vanilin secer i koru od narandze. Dodati u masu od jaja i mutiti jos 6 minuta. Brasno, prasak za pecivo, gustin, kakao i cimet dodati masi. Masu sipati u kalup i peci 30-35 minuta. Fil: ocistiti cetiri narandze, izvaditi kriske i sacuvati sok. Voce iscijediti i odmjeriti 200 ml soka. Krem za tortu pripremiti prema upustvu na kesici i izmijesati ga sa slatkom pavlakom, sokom i korom od narandze. Patispanj podijeliti horizontalno na dva dijela. Trecinom krema premazati donju koru. Odozgo staviti srednju koru i obloziti je kriskama narandze. Premazati polovinom preostalog krema, staviti trecu koru i blago je pritisnuti. Tortu okolo premazati preostalim kremom. Otopiti preliv za tortu i njime ukrasiti gornju koru. Cvrsto ulupati pavlaku i spricem isarati tortu. Hladiti oko 3 sata. Ukrasiti narandzama i cokoladom. [30.05.2003 14:00 - ]
Torta sa kivijem i bananom
Potrebno :Za tijesto: - 150 g maslaca, 150 g secera- paketic vanilin secera, 4 jajeta- 100 g brasna, 100 g mljevenih ljesnika- 2 kasicice praska za pecivoZa fil: - kesica zeletina u prahu, 500 ml vocnog jogurta od banane- 3 banane, 400 ml slatke pavlake- kesica vanilin secera, 50 g rendane cokolade- 100 ml pavlake, 2 kivija- 2 kasike rendane cokoladeRernu zagrijati na 180 stepeni. Umutiti maslac, secer i vanilin secar. Jaja dodavati uz stalno mijesanje. Mijesati sve dok se secer potpuno ne rastopi. Jedno za drugim dodavati brasno, orahe i prasak za pecivo. Tijesto usuti u podmazan kalup i peci oko 25 minuta. Ostaviti da se hladi. Razmutiti zelatin u 200 ml jogurta. Koru staviti na dno kalupa. Oljustene banane isjeci na kolutove i poredati ih po donjoj kori, ivice treba da ostanu slobodne. Vocni jogurt zagrijati uz stalno mijesanje, dodati preostali jogurt, pomijesati i ostaviti da se hladi pola sata. Kad masa pocne da se zelatira, dodavati cvrsto ulupanu pavlaku sa vanilin secarom, a zatim rendanu cokoladu. Premazati ovim donju koru i ostaviti da se hladi oko 3 sata. Cvrsto ulupati slatku pavlaku, staviti je u spric i napraviti ruzice po ivici torte. Tortu ukrasiti isjecenim kivijem i cokoladom.
subota, 21. veljače 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar